Aarhus Kommune og Vanebrudspalæet

starter ambitiøst projekt med klima-vanebrud hos borgerne

Aarhus Kommunes klimafond har udvalgt Vanebrudspalæet til bidrage til Aarhus Kommunes mål om at blive CO2-neutral i 2030. Sammen med Magistraten for Kultur & Borgerservice skal Vanebrudspalæet færdigudvikle og afprøve konceptet ‘Vanebrud for klimaet’ og har til formål at klæde private borgere på til at udtænke og afprøve nye klimavenlige handlinger i hverdagen – med markant CO2-reduktion for øje!

Vanebrud for klimaet

Vanebrud gi’r overskud – og snart også mindre CO2 i den aarhusianske atmosfære. Aarhus Kommunes klimafond har udvalgt Vanebrudspalæets forslag til et nyt, grønt og klimaorienteret koncept. Med ‘Vanebrud for klimaet’ skal det gøres enkelt, overskueligt og håndgribeligt for privatpersoner at lave markante, CO2-reducerende vanebrud. 

Det skal bl.a. ske ved hjælp af de værktøjer til systematiske adfærdsændringer, som Vanebrudspalæet de sidste mange år har udviklet og anvendt i forbindelse med over 500 erhvervsrettede vanebruds-projekter.

Klimavanebrud - Vanebrudspalæet
Verdensmåle kan bruges som guide i den bæredygtige udvikling

Habitura guider tusindvis af familier

Det helt unikke i projektet består i Vanebrudspalæets nye digitale facilitator, HABITURA – et vanebrudsværktøj, der almindeligvis bruges til at guide toneangivende organisationer og medarbejdere til vedvarende 5-stjerners vaner. I forbindelse med klima-udfordringerne vil HABITURA digitalt guide tusindvis af dedikerede aarhusianske husstande gennem såkaldte ‘Familie-Klima-Topmøder’ derhjemme. I et digitalt udviklingsrum kan de kortlægge deres klimavaner og udfordre de vaner, der udleder mest, med klimavenlige vanebrud. Hvis du ønsker besked når ‘HABITURA for klimaet’ bliver tilgængelig, kan du tilmelde dig vores Venteliste

Dermed hjælpes borgerne ikke alene til at forbedre sine klima-kompetencer, som FN’s verdensmål 12.8 foreskriver, men også til at virkeliggøre 5-stjerners klimavaner.

Fra gode intentioner til handlinger, der batter

De fleste af os ved godt, at vi udleder for meget CO2, og at vi, også i det private, er nødt til at ændre vores adfærd, hvis vi skal undgå katastrofale konsekvenser for klimaet. Mange forsøger allerede at leve mere klimavenligt, nogle ved at indføre et par kødfrie måltider om ugen, eller helt droppe de røde bøffer. Flere overvejer – i højere grad end tidligere – at skifte køretøjet ud med en el-variant, og andre køber klimakompensation eller støtter op om grønne projekter. Det er alt sammen skridt i den rigtige retning, når vi skal forsøge at nedbringe den samlede CO2-udledning. Men mange familier oplever forvirring omkring, hvilke handlinger der virkelig batter, fordi de læser og hører så mange velmente råd. Desuden lider mange under det samme problem som det klassiske nytårsfortsæt: At de gode intentioner ikke finder vej til handling i en travl hverdag.
Undersøg din kunderejse omkring hele verden

I ‘Vanebrud for klimaet’ skaber borgerne selv overblik over hvilke af deres netop vaner, som det batter at bryde med – og udpeger selv, præcis hvilke klimavenlige vanebrud, som vil give mening for dem at igangsætte. I samarbejdet med Aarhus Kommune, er der lagt op til at borgerne møder et helt digitalt panel politikere, klimaeksperter og vanebrydere, som kan motivere og engagere borgerne til at stå sammen om at gøre Aarhus Kommune CO2-neutrale i 2030. Platformen er næææsten færdigudviklet og testet og lanceres i januar 2022. Vil du vide mere om muligheden for at være med, kan du skrive dig (og din familie) på en uforpligtende venteliste ved at klikke her.

Vil du høre om mulighederne for at anvende denne nye ‘Aarhus-klimamodel’ i andre kommuner eller til medarbejderne i din organisation, er du velkommen til at tage kontakt til Thomas ‘VovemoD’ Lütken.